Gastronomik Lezzetler: İtalyan Mutfağının Yıldızları
Bazılarımız için İtalyan mutfağı dendiğinde akan sular duruyor. Nasıl durmasın ki? Bir kere geleneksel tatlar olarak aslında birbirimize oldukça benziyoruz. Kültürlerimiz gibi damak zevklerimiz de birbirine bir hayli yakın. Belki de zaten bu yüzden İtalyan mutfağına ayrı bir düşkünlüğümüz var. Hamur işi ve zeytinyağının muhteşem harmonisinden oluşan İtalyan mutfağının da tabi bazı yıldız isimleri var. Birçoğunu zaten az çok tahmin edebiliyorsunuzdur. Bakalım İtalyan mutfağına mensup o yıldız isimler nelermiş?
1- Hamurun Domates Sosla Buluşması: Pizza
Yani böyle kuru kuru pizza demek aslında hiç olmadı. Zira İtalya’da pizza demek aslında Margarita demek. Adını İngiltere Kraliçesi Margarita’dan alan bu çok özel pizza, kraliçenin 1889 yılındaki Napoli ziyaretinde kendisine özel tasarlanan bir tarifle ortaya çıkmış. Kırmızı domates sos, beyaz mozarella peyniri ve yeşil fesleğen yaprakları ile İtalyan bayrağı renklerinde tasarlanan Margarita, ülkenin milli yiyeceklerinden biri.
2- Ağız Sulandıran Bir Lezzet: Lazanya
Bir bolonez sosun hamur katmanları arasındaki ahenkli dansı; işte lazanya tam olarak böyle bir şey. İsmini pişirildiği kaptan alan lazanya, bizim de yakinen bildiğimiz üzere çok lezzetli bir yemek. İtalya da taze makarnalar konusunda uzman bir ülke biliyorsunuz ki. İşte makarnaların lazanya kabına göre kesilmesi, arasına bolonez sos ve peynir eklenmesi ve üzerine de beşamel sos dökülmesi ile meydana geliyor. Bizde ufak dokunuşlarla az buçuk farklar var. Lazanya, ismini İtalya’nın en güzel şehirlerinden biri olan Bolonya’dan alıyor bu arada.
3- En Lezzetli Acı Sos: Penne Arabbiata
Acıseverlerin favori makarna soslarından biri olan Arabbiata sos, acı olmasına acı ama bir o kadar da lezzetli. İtalya’nın Lazio şehrinde ortaya çıkan basit ve hızlı bir tarif aslında. İtalyanca anlamı “sinirli” olan bir kelimeden ismini alan bu sos, penne makarnayla birleşince efsane bir lezzet ortaya çıkıyor.
4- Mantıya Çok Benzer: Ravioli
Siz onu belki de daha önce İtalyan mantısı olarak duydunuz ve hatta bir yerlerde yediniz bile. Etli yapıldığında bizim mantımızdan pek bir farkı kalmıyor. Ancak peynir ve pesto soslu gibi çeşitleri de yapılıyor İtalya’da. Her bir çeşidi ayrı bir denenesi olan Ravioli, farklı şekillerde de karşımıza çıkabiliyor.
5- Onlarda Meze: Carpaccio
İtalya’nın aşıklar şehri Venedik’ten dünyaya açılan Carpaccio, aslında bir çeşit meze. Çok ince dilimlenmiş çiğ sığır filetosunun hardal sos, zeytinyağı ve limon sosuyla buluşmasıyla ortaya çıkan muhteşem bir lezzet. İsmini ise Venedikli Ressam Vittore Carpaccio’dan alıyor, kendisinin çizdiği resimlerde kullandığı sarı ve kırmızı renklerden ötürü. Carpaccio’nun da çok fazla çeşidi bulunuyor. Genel olarak roka, tere ya da hindiba üzerine soğan, kapari ve parmesanla servis ediliyor.
6- Onsuz Olmaz: Risotto
İtalyan mutfağının yıldız isimlerinden biri olan Risotto, bizde her ne kadar lapa pilav olarak tarif edilse de, aslında pirince o kıvamı vermek hiç de kolay değil. Tabi kullanılan pirinç de bizim bildiğimiz pirinçlere pek benzemiyor, orası ayrı. Arborio pirinci ile yapılan Risotto, şarap, tavuk suyu, mantar ya da başka pek çok malzemeyle buluşuyor. Bu arada kullanılan pirinç de aslında bir Japon pirinci. Yıkanmadan nişastası ile birlikte hazırlanıyor ve ortaya çıkan nişasta bir sos meydana getiriyor.
7- Tatlı Kapanış: Tiramisu
Biz tabi labne peyniri ile yemeye alışmışız. Oysa orijinali mascarpone peyniri ile yapılıyor, içine biraz acı badem likörü, espresso ve kedidili bisküvi ile dillere destan bir tatlı meydana geliyor. Serin serin, yumuşacık ve bir o kadar da lezzetli bir tatlı olan Tiramisu, İtalyan mutfağının yıldızlarından biri değil de nedir!